©2018 by A French Address.

Renovating the Nursery

October 23, 2018

As you might have gathered, our new home needed a lot of work. Nothing drastic or majorly structural, but it was safe to say that every single room needed a make-over to bring it out of its current ‘varnished wood everywhere’ style.  

 

At the time of moving, our baby was just a couple of weeks old so the first priority was creating a nursery. 

 

In terms of layout, the master bedroom is located on the ground floor and two smaller bedrooms are located upstairs on the first floor. It was quickly obvious that one of these bedrooms would be best for the nursery. 

 

The major issue with the space was the insulation - or lack thereof. The room’s internal surfaces were constructed entirely out of wood panelling…and the exterior walls were constructed in exactly the same way, with only a thin layer of polystyrene in between the two layers. This not only easily let in cold air from the outside, but also helped in letting us hear every single noise that was coming from the outside, whether it was a bee buzzing around to the wild alpine neighbourhood parties (of which we’ve witnessed one so far in our 18 months of living here!). 

 

 

 

Long story short, without proper insulation the room would never be the cosy space we envisaged without us fixing up the basics. So, we got to work tearing away the existing wood panels which made up three out of the four room’s walls and installed proper insulation within their cavities. 

 

 

 

 

Plaster boards were then installed and the remaining wood panels sanded down to prepare them for painting. 

 

 

 

In terms of a colour scheme, we went for a blue accent wall (I’ll be the first to admit I wasn’t going for originality when it came to a baby boy’s nursery!) against a soft off-white for the ceiling and the alcove space. The blue we opted for (Little Greene – James) created the perfect relaxed but warm atmosphere we were after. 

 

 

 

 

 

 

With the walls painted and the flooring down, the last step was to create a cosy little reading corner in the alcove. This alcove was perfect in giving the room the additional boost it needed in terms of space and storage. Often alcoves can become a lost space due to their low heights, but with this room we used it to our advantage to create a little nook of a play zone for little people, with a good amount of space to store away all their not so little toys!  

 

Overall, a huge transformation from a dark, draughty room to a cosy, playful nursery. 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

October 23, 2018

Please reload

Archive

Please reload

Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload